Geschiedenis Prati Piani

IM000000

De familie Agnesi

De Agnesies waren de oprichters van de Agnesi pastafabrieken in Imperia. Agnesi is tegenwoordig nog steeds één van de belangrijkste pastamerken van Italië. De familie was met name succesvol doordat zij naast de fabricage van pasta ook belangen had in de scheepvaart, waardoor ze relatief makkelijk Amerikaans graan naar Italië kon transporteren. In de jaren ’30 van de vorige eeuw kreeg de familie Agnesi de verantwoordelijkheid voor de voedselvoorziening van enkele bataljons soldaten. In ruil voor het voedsel mocht men de menskracht van de soldaten voor zichzelf aanwenden. Deze soldaten bouwden landgoed Prati Piani. In 1935 werd als eerst de weg van Carpasio naar San Bernardo di Conio aangelegd. Vervolgens werd het Casa Cantoniera (wegwerkershuisje) gebouwd, gevolgd door de Villa, de boerderij en de stallen.

Alle gebouwen zijn opgetrokken uit 60 cm dik natuursteen, dat uit de berg tegenover de Villa werd gehakt. Deze locatie is waarschijnlijk gekozen vanwege de overvloed van water uit de, boven de stallen gelegen, eigen bron. De boerderij werd gebouwd om de familie in de Villa te voeden en bood tevens onderdak aan koeien, schapen, geiten, varkens, ganzen, kippen, konijnen en bijen. Daarnaast beschikte de familie nog over zo´n vier hectare akkergrond.

IM000002

Albergo Prati Piani

Rond 1948 startte een familielid een Albergo Restaurant in Prati Piani. Vooral dit restaurant was zeer vermaard in de wijde omgeving. Tijdens uw verblijf zult u regelmatig aangesproken worden door Italianen die u vertellen hoe heerlijk zij vroeger bij Prati Piani gegeten hebben.

De Albergo beschikte over twintig kamers. Vijf luxe kamers bevonden zich in de Villa en de overige vijftien waren in de boerderij. Het Casa Cantoniera diende als slaapplaats voor het personeel.
Als Albergo heeft Prati Piani veel illustere gasten gehad. Het landgoed werd regelmatig door Inter Milaan als wintertrainingskamp gebruikt en ook Winston Churchill verbleef regelmatig op Prati Piani.
IM000004

Sluiting en doorstart

In 1995 werd Prati Piani gesloten. Met name de kamers in de boerderij voldeden niet meer aan de eisen van de moderne consument. In 2001 werd Prati Piani aangekocht door de huidige Nederlandse eigenaar, die het restaureerde met als doel de gebouwen te verhuren als vakantieverblijf of conferentiecentrum.